Skip to content
  Ponedjeljak 25 rujna 2023
Popularno
1. srpnja 2023.Sedam razloga za bijeg od vrućeg asfalta u Srijem i Slavoniju 20. prosinca 2022.Rijeka u Novu godinu ulazi bez vatrometa, sredstva idu udrugama koje skrbe o životinjama 16. veljače 2023.Ryanair: kako najjeftinije uzeti dodatnu prtljagu 9. svibnja 2023.Druženje uz vrhunska vina na zelenim zagorskim bregima: hedonistička manifestacija Vinogradi s pogledom stiže na bajkoviti Bolfan Vinski Vrh 3. veljače 2023.Tamara Peić o najljepšim putovanjima 17. kolovoza 2023.Najljepša nogometna igrališta u Hrvatskoj 5. kolovoza 2023.Nacionalni park Kornati, raj za nautičare i ljubitelje divlje, netaknute prirode 29. srpnja 2023.Last minute avionske karte za osam super destinacija 28. studenoga 2022.Završena je druga faza uređenja penjališta Pazinska jama 23. kolovoza 2023.Lokvarsko jezero: Otkrijte što krije dno čarobne oaze
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Aktualnosti
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Putopisi
  • Fina klopa
  • Lifestyle
    • Intervjui
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Ljubimci
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Aktualnosti
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Putopisi
  • Fina klopa
  • Lifestyle
    • Intervjui
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Ljubimci
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Fina klopa  Od Paga do New Yorka: Paška sirana dobila novo veliko priznaznje za Paški sir
Fina klopa

Od Paga do New Yorka: Paška sirana dobila novo veliko priznaznje za Paški sir

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—30. lipnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Paški sir kao jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda koji je upisao Pag i Hrvatsku na sirnu mapu svijeta, često je i prva asocijacija na “Mjesečev otok”. O njegovoj kvaliteti govori i podatak da je Paška sirana nedavno za svoj sir dobila veliko priznanje u New Yorku.

Na prestižnoj izložbi delikatesa, Fancy Food Showu u New Yorku Paški sir Paške sirane predstavio se zahvaljujući uvozniku, tvrtki Forever Cheese koja uvozi njihove sireve- Paški sir i sir Dalmatinac već više od 10 godina…

Paška sirana je sirana s najdužom tradicijom proizvodnje na otoku. S njom je počela cijela ta priča o paškom siru jer su bili prvi koji su mu dali etiketu, prvi koji su ga poslali van Paga, na police dućana i prvi koji su od paškog sira napravili brend koji je poznat ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.

paska_sirana_sir_1
www.paskasirana.com
Kako je sve počelo?

Smatra se da je tradicija sirarstva na otoku Pagu stara kao i samo ovčarstvo, a da su prvi ovčari na otoku bili Liburni- ilirsko pleme. Prvi pisani spomen Paškog sira je iz 1774. godine kad je putopisac Alberto Fortis na svom Putu po Dalmaciji napisao da su najpoznatiji paški proizvodi: kaduljin med, morska sol i paški sir. Sve do 20. stoljeća sir se radio u brdovitim predjelima otoka, izvan mjesta i radili su ga uglavnom muškarci.

Oni su živjeli u kamenim nastambama koje se u sjevernom dijelu otoka nazivaju i stani, a pašnjaci su bili odvojeni karakterističnim kamenim zidovima, ogradama koji se nazivaju suhozidi. Pastiri su cijelo vrijeme mužnje provodili u brdu i u tim nastambama radili sir. Vrijeme proizvodnje paškog sira je u prvom dijelu godine, kada naši ovčari imaju najviše posla.

paska_sirana_sir_ovce
Paške ovce

Početkom 20. stoljeća to se sve mijenja, pastiri napuštaju svoje nastambe i vraćaju se u mjesto, a brigu oko izrade sira preuzimaju žene. Sir pomalo dobiva na sve većoj važnosti bilo kao hrana za lokalno stanovništvo bilo kao značajan izvor prihoda. Počinju se osnivati zadruge koje otkupljuju sireve iz seoskih domaćinstava. Postupno se otvaraju i proizvodni pogoni, a sve ostalo je povijest.

Jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda
Više članaka

Chlodnik, hladna juha od cikle

11. lipnja 2023.

Od Paga do New Yorka: Paška sirana dobila novo veliko priznaznje za Paški sir

30. lipnja 2023.

6 najboljih varšavskih restorana

26. svibnja 2023.

Poljska jela koja će vas oduševiti

17. svibnja 2023.

Danas je Paški sir jedan od najprepoznatljivijih hrvatskih proizvoda, osvojio medalje na brojnim natjecanjima i upisao Pag i Hrvatsku na sirnu kartu svijeta. O njemu su pisali brojni svjetski mediji, a sve zahvaljujući paškim siranama koji su tu proizvodnju podigli na jednu višu razinu. Na otoku su tri najveće sirane; Paška sirana, sirana Gligora i sirana Mih.

– Uvijek je poseban osjećaj vidjeti svoje sireve u dućanima nekih drugih zemalja, tako da je za mene bilo neopisivo kad sam, prilikom svog posjeta New Yorku 2017. godine, vidjela naše sireve u dućanima kao što su Whole Foods koji je vrlo poznati lanac maloprodajnih dućana organski uzgojene hrane, kao i Murray’s cheese shop & bar, najstariji cheese shop u New Yorku, smješten u popularnoj njujorškoj četvrti Greenwich Village ističe voditeljica marketinga u Paškoj sirani i predsjednica Udruge proizvođača paškog sira Martina Pernar Škunca.

martina_pernar_skunca
Martina Pernar Škunca

– Tvrtka Forever Cheese je učinila jako puno za promociju paškog sira u Americi. O njemu su pisali New York Times, Culture cheese magazine, BBC...a veliki broj food influencera o njemu je također pisao na svojim stranicama…Puno ljudi dolazi na otok Pag isključivo zbog Paškog sira i njegove gastronomije. Naime, Pag je otok koji ima čak 3 zaštićena proizvoda; Paški sir, pašku sol i pašku janjetinu. Najzanimljiviji je u gastronomskom smislu u proljeće kada je vrijeme proizvodnje mladog paškog sira, paške skute i paške janjetine.

U čemu je tajna paškog sira?

Zašto je on tako popularan, zašto je toliko nagrađivan, koji je to faktor x koji ga razlikuje od drugih sireva, pitanja su na koja najčešće odgovaram, nastavlja Martina Pernar Škunca:

– Volim reći da neke velike tajne u samoj proizvodnji i nema. Proizvodnja paškog sira ne razlikuje se puno od proizvodnje drugih tvrdih i polutvrdih sireva. Tajna je u tome što on sadrži esenciju otoka Paga u sebi, taj njegov škrti kamenjar s vegetacijom koja je vrlo oskudna, a opet jako posebna; puna aromatičnog bilja i posolice koju raznosi bura tijekom zime. Naša paška ovca jede travu s paških pašnjaka i to je ono što njezino mlijeko, a time i sir čini posebnim u svakom smislu.

paska_sirana_sir_5
www.paskasirana.com
Tajna je u otoku Pagu

– Paški sir je ovjenčan brojnim medaljama na prestižnim svjetskim natjecanjima kao što su World Cheese Awards, Global cheese awards, World Championship cheese contest i mnogi drugi. Jako je zanimljivo da se tako dobar sir proizvodi na tako škrtom i kamenitom otoku, na kojem raste tek aromatično bilje…Naime, Pag uspoređuju s Mjesecom, zovu ga Mjesečevim otokom, upravo zbog tog njegovog posebnog krajolika. Ali to je i ljepota priče o paškom sir. 

– Za sve to najzaslužnija je paška ovca – naša superživotinjica. Da nema nje, ne bi bilo ni Paškog sira. Ona je mala, ali vrlo otporna na teške prirodne i klimatske uvjete koje Pag ima. Na Pagu ih ima čak 35 000, a zanimljiva je činjenica da broj ovaca za čak 5 puta premašuje broj ljudi. Sezona proizvodnje paškog sira na samom je kraju, traje od siječnja do kraja lipnja. I to je vrijeme kada naši paški ovčari imaju najviše posla jer bez obzira na sve vremenske i životne okolnosti, moraju pomusti ovce dvaput dnevno; ujutro i navečer. Paška sirana ima najveće grupno stado na otoku Pagu koje broji oko 3000 ovaca, a 20 ljudi radi samo u sektoru ovčarstva kao pastiri ili kako se u Pagu kažu „cobani“, a na sjeveru otoka „čobani“.

Sad će polako naše ovce, ali i naši pastiri na zasluženi odmor…A na otok će stići veliki broj ljudi i nitko neće otići s njega bez barem komadića sira kao najljepšeg i najukusnijeg suvenira.

paska_sirana_sir_2
www.paskasirana.com
Cheesemaker’s daughter

I samo jedna zanimljivost za kraj. Uskoro, u Americi izlazi i knjiga „Cheesemaker’s daughter“, roman o Hrvatskoj i paškom siru. Zaista impresivno za sir koji dolazi iz jedne male zemlje. Poseban sir s posebnom pričom. Ali za nas Pažane, on je puno više od toga. On je puno više od samog sira, puno više od hrane. Dio je naše tradicije, našeg naslijeđa i nešto na što smo svi jako ponosni, zaključila je voditeljica marketinga Paške sirane Martina Pernar Škunca.

Kontakt

Prethodni članak

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Solkanski most – željeznički most s najvećim kamenim lukom na svijetu oduzima dah
Sedam razloga za bijeg od vrućeg asfalta u Srijem i Slavoniju
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Fina klopa

Evo što donosi Štrudlafest, a imamo i recept za najbolju štrudlu

29. kolovoza 2023.0
Ekologija

Lucija Sakač: Naše maslinovo ulje osvaja zlatne medalje

19. kolovoza 2023.0
Fina klopa

Brza i savršena štrudla od borovnica

9. kolovoza 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte također
Ekologija

Nacionalni park Mljet sufinancira kupnju električnih motora za brodice

25. rujna 2023.0
Sport

Jana Koščak nominirana za najbolju mladu atletičarku Europe, glasati možete i vi!

24. rujna 2023.0
Aviokarte

Qatar Airways, aviokompanija s kojom ni Sejšeli nisu daleko

23. rujna 2023.0
Ekologija

Murva na Skradinskom buku u konkurenciji za stablo godine!

22. rujna 2023.0
Hrvatska

Općina Draž, savršeno mjesto za odmor u Baranji

21. rujna 2023.0
Aktualnosti

27. Međunarodni festival čipke okupio najljepše primjerke

20. rujna 2023.0
Učitaj više
mljet-sufinancira-kupnju-električnih-motora
Ekologija
Nacionalni park Mljet sufinancira kupnju električnih motora za brodice
jana-koscak-naslovna
Sport
Jana Koščak nominirana za najbolju mladu atletičarku Europe, glasati možete i vi!
qatar_airways_naslovna
Aviokarte
Qatar Airways, aviokompanija s kojom ni Sejšeli nisu daleko
naslovna-murva-na-skradinskom-buku
Ekologija
Murva na Skradinskom buku u konkurenciji za stablo godine!
Draz-kotlic-food-travel
Hrvatska
Općina Draž, savršeno mjesto za odmor u Baranji
    © 2022. Powered By D2M studio
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum