Skip to content
  Nedjelja 28 svibnja 2023
Popularno
15. prosinca 2022.Zagorje plastic free 14. prosinca 2022.Svjetsko nogometno prvenstvo i marketinška vrijednost promocije Hrvatske 16. prosinca 2022.Vinarija Enosophia proslavila još jednu uspješnu godinu 12. prosinca 2022.Medvednica pod snježnim pokrivačem 17. prosinca 2022.Bakar i adventski program ovog vikenda 25. svibnja 2023.Super foto lokacije u Sloveniji 17. siječnja 2023.Povratne karte za Maroko samo 76 eura 18. prosinca 2022.Maja Arslanagić iz Dohe: “Ponosna sam na Katar, ovdje se održava jedno od najboljih i najsigurnijih prvenstava na svijetu!” 4. ožujka 2023.Što donosi prva regionalna konferencija Women’s Weekend? 15. veljače 2023.Opuzen nikad ne spava
  • Kontakt
Skitnice.hr
  • Aktualnosti
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Putopisi
  • Fina klopa
  • Lifestyle
    • Intervjui
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Ljubimci
Skitnice.hr
Skitnice.hr
  • Aktualnosti
  • Putovanja
    • Hrvatska
    • Svijet
  • Outdoor
    • Planinarenje
    • Nautika
    • Biciklizam
    • Ostalo
  • Vodiči
  • Putopisi
  • Fina klopa
  • Lifestyle
    • Intervjui
    • Kultura
    • Sport
    • Wellness
    • Tech
    • Zdravlje
    • Ekologija
  • Aviokarte
  • Ljubimci
  • Kontakt
Skitnice.hr
  Fina klopa  Pierogi – savršen recept za brzu pripremu poljske poslastice
Fina klopa

Pierogi – savršen recept za brzu pripremu poljske poslastice

Tea Rožman SvedrovićTea Rožman Svedrović—8. svibnja 2023.0
FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Poljska kuhinja obiluje specijalitetima, a okusi i mirisi njihove tradicije odavno su probili granice Europe.  Među mnoštvom poljskih tradicionalnih jela koja su nas oduševljavala (okusom, mirisom i bojom) za našeg boravka u Varšavi, posebno su nas se dojmili pierogi. Radi se o jelu koje je slično talijanskim raviolima ili pak našim tačkrlama, a osim što se mogu pripremiti u slatkoj ili slanoj verziji, idealna su ideja za brzi ručak.  

Imate li ih već pripremljene u zamrzivaču ili pak radite svježe, njihovi će mirisi u roku od pola sata vaš dom pretvoriti u kulinarsko putovanje Poljskom.

Pierogi se mogu spremati u raznim varijantama, ovisno volite li slatko ili slano. Možete ih puniti sa sirom, mesom, krumpirom, kobasicama, nadjevom od svježeg voća, kupusom… Varijacija na temu ima onoliko koliko vam mašta dopušta.

Nedavno smo u Poljskoj imali prilike probati desetke različitih varijanti ove tradicionalne poljske poslastice i najviše su nam se svidjele one sa sirom i mljevenim mesom. 

Stoga vam donosimo jednostavan recept pripreme tijesta, nakon čega slijedi punjenje prema želji.

SASTOJICI
Više članaka

Dani čokolade i kave – najslađi vikend provedite u Zagrebu!

24. veljače 2023.

Weekend Food Festival ponovno osvaja svjetsku gastronomsku scenu

22. veljače 2023.

Krafne pune ljubavi i pažnje by Janja Benić

11. veljače 2023.

Savršeni štrukli koje možete jednostavno pripremiti

26. veljače 2023.

Tijesto:
1/2 kg brašna
oko 3 dl vode
1 žlica maslaca
prstohvat soli

U vodu stavite prstohvat soli i žlicu maslaca, te čekate da zakipi. Čim zakipi maknete sa štednjaka i smjesom prelijete brašno, te zamijesite tijesto. Najbolje je da tijesto pokrijete na 20-30 min, te ga onda tanko razvaljate.

pierog-priprema
Priprema tijesta.
pierogi-tijesto
Rezanje tijesta.
pierogi-punjnje
Možete ih puniti sa sirom, mesom, krumpirom, kobasicama, nadjevom od svježeg voća, kupusom…

Punjenje sa sirom:
2-3 kuhana krumpira
150 g krem sira
Mala žličica Vegete
1 luk
1 žlica maslaca

Na maslacu prepržite sitno nasjeckani luk, te zajedno pomiješate sa sirom, mrvljenim kuhanim krumpirom i Vegetom tako da dobijete kompaktnu smjesu.

Punjenje s mljevenim mesom:
250 gr miješanog mljevenog mesa
1 luk
1 režanj češnjaka
Papar
Peršin
Mala žličica Vegete

Na maslacu prepržite sitno nasjeckani luk, te zajedno pomiješate s mljevenim mesom, sitno nasjeckanim češnjakom, paprom, peršinom i žličicom Vegete. Iako se ovakva smjesa još kuha u tijestu u vodi, prije ga malo izdinstajte kako bi dobilo bolji okus.

Nakon što ste napravili i tijesto i smjese, tanko razvaljano tijesto režete pomoću veće šalice promjera 6 cm. Tijesto punite s najviše jednom malom žličicom nadjeva da ga možete zatvoriti po rubovima. 

Na kraju u kipuću i posoljenu vodu dodajete pierogije, čekajte dok ne isplivaju na površinu, te ih još kuhate 2 do 3 minute.

dodaci
Kada ih procijedite posipajte ih ponovno sa slatkom ili slanom varijantom prema želji.

Dobar tek!

Kontakt

FacebookTwitterPinterestLinkedInTumblrRedditVKWhatsAppEmail

Tea Rožman Svedrović

Prvi Hvar Climbing Festival
Druženje uz vrhunska vina na zelenim zagorskim bregima: hedonistička manifestacija Vinogradi s pogledom stiže na bajkoviti Bolfan Vinski Vrh
Povezani članci
  • Povezani članci
  • Više od autora
Fina klopa

6 najboljih varšavskih restorana

26. svibnja 2023.0
Fina klopa

Poljska jela koja će vas oduševiti

17. svibnja 2023.0
Fina klopa

Turkish Airlines uvodi novu čaroliju okusa u svoje jelovnike tijekom leta

16. svibnja 2023.0
Učitaj više
Odgovori Otkaži odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Pročitajte također
Fina klopa

6 najboljih varšavskih restorana

26. svibnja 2023.0
Putopisi

Super foto lokacije u Sloveniji

25. svibnja 2023.0
Kultura

Dramalj ovoga vikenda najbolji kulturni getaway

24. svibnja 2023.0
Aktualnosti

Dani antike na pulskom Forumu

23. svibnja 2023.0
Kultura

Brdo knjiga oduševilo ljubitelje planina i planinske literature

22. svibnja 2023.0
Outdoor

Risnjak, prijedlog za nezaboravni vikend izlet

21. svibnja 2023.0
Učitaj više
6-najboljih-varsavskih-restorana-naslovna
Fina klopa
6 najboljih varšavskih restorana
bled-slovenia-slovenija-lake-autumn-nature
Putopisi
Super foto lokacije u Sloveniji
dramalj_naslovna
Kultura
Dramalj ovoga vikenda najbolji kulturni getaway
dani_antike_naslovna
Aktualnosti
Dani antike na pulskom Forumu
brdo-knjiga-naslovna
Kultura
Brdo knjiga oduševilo ljubitelje planina i planinske literature
    © 2022. Powered By D2M studio
    • Uvjeti korištenja
    • Pravila privatnosti
    • Oglašavanje
    • Impressum